Hånddekorerede urner vinder frem igen

Karin Danielsen arbejder som produktionsmedarbejder hos Tommerup Heilskov kistefabrik. En stor del af hendes tid går med at hånddekorere urner.

Tommerup Heilskov har et stort sortiment inden for urner.

Søholm-urnen er den mest kendte med sin helt enkle stil i hvid, orange, brun, blå og rød. Den kan også leveres glaseret i forskellige farver.

En anden særlig model er Beyond Life-urnen, som er bionedbrydelig og produceret af papirfibre og kartoffel stivelse. Med urnen følger et vedhæng, en frøkapsel, med integrerede frø. Når urnen nedsættes i jorden, trækker man frøkapslen af og lægger den f.eks. i en potte på terrassen eller i jorden i haven eller et andet sted.

Derefter vokser der blomster og et træ op på stedet. Urnen er dansk design og samles på Tommerup Heilskovs fabrik i Glamsbjerg. Nogle af de modeller, som fabrikken oplever stigende efterspørgsel på, er de hånddekorerede urner.

Fremgang de senere år 

Siden finanskrisen var ovre i slutningen af 2013, er det gået pænt fremad for salget af urner med motiver af blå og lilla blomster.

I 2019 solgte fabrikken næsten 850 hånddekorerede urner, og det særlige håndværk ligger i dag i hænderne på Karin Danielsen, som har været ansat på arbejdspladsen i 16 år. Karin Danielsen lærte at tegne og male på urner fra en tidligere medarbejder, der manglede en til at hjælpe, og det ville Karin gerne.

Lidt modstræbende vil Karin Danielsen gerne erkende, at hun har et vist kreativt talent, en god farvesans. Hun har ikke tal på, hvor mange hun selv har håndmale, men hendes kolleger fremhæver hendes alsidighed.

”Karin er en ja-siger, hvis hun bliver stillet over for noget, så siger hun altid ja,” som en af hendes kolleger formulerer det.

Karin Danielsen arbejder med mange opgaver i produktionen på Tommerup Heilskov. Hun og de øvrige medarbejdere er delt op i teams, og Karin er med i det team, der fremstiller låg til kister, og desuden maler hun urner og sliber kors.

”Jeg nyder mine timer med at dekorere urnerne, det er en dejlig kreativ afveksling i forhold til mit øvrige arbejde, og jeg sætter stor pris på at få lov til at udnytte mine kreative evner,” siger Karin Danielsen.

Karin Danielsen hånddekorerer flere hundrede urner om året, og Tommerup Heilskov oplever en stigende efterspørgsel på produkterne. 
Foto: Carsten Ingemann

Flere motiver undervejs

Hun kan nå at dekorere seks-otte urner om dagen. Hun arbejder med to motiver lige nu, men fabrikken overvejer at udvide sortimentet, fordi man oplever en stigende efterspørgsel på de dekorerede produkter.

”Folk vil i stigende grad gerne sætte et personligt præg på en begravelse. Det kan man gøre med en håndekoreret urne,” siger direktør Ulrich Hein Boe Nielsen. Han fremhæver urneproduktion som en særlig del af den danske håndværkstradition, og han peger på den klassiske Søholm-urne som noget af det mest kernedanske, han kan komme i tanke om.

”Sådan har en urne i Danmark set ud i mere end 100 år. Det, synes jeg, er værd at bevare. Det er vores kulturarv. Hvis ikke vi passer på vores kulturarv, hvor lander man så i den verden, vi lever i? Vi bliver bombarderet hver dag. Der er visse ting, man skal prøve at holde fat i. Jeg mener, at vores kultur er den samme, både når vi bliver gift, og når vores børn bliver konfirmeret, og når de bliver døbt. Det skal vi også holde fast i ved begravelser, for det er noget af det, der skaber kernen i at være dansker,” siger direktøren.

03/2021